Brød bagt i Römertopf smager af stenovn. Samtidig hæver det rigtig godt, fordi lergryden virker som en dampovn. Når dampen fra brødet, bliver lukket inde, går der længere tid før skorpen bliver dannet, hvilket stopper hævningen. Både skorpe og krumme fungerer rigtig godt. 'Det smager som det bedste restaurantbrød' var reaktionen herhjemme, første gang det blev bagt. I ved, den slags brød man nærmest har lyst til at spise sig mæt i, inden de andre bestilte retter kommer på bordet.
- ca. 625 g mel (f.eks. 425 g hvedemel og 200 g grahamsmel, tænk på glutenindhold læs evt. mere her mel eller her bagning og bageteknikker)
- 1/2 l vand
- 2-3 spsk surmælksprodukt (yoghurt, creme fraiche, ymer eller andet)
- 1 spsk sirup, honning eller sukker
- 15 g gær (eller gærmængde på størrelse med en ært, hvis man lader dejen hæve et døgn)
- 20 g salt (ja, 20 g, brødet kommer ikke til at smage salt, men saltet fremhæver smagsstofferne i brødet)
Rør gæren ud i vandet og tilsæt surmælksprodukt, sukker, sirup eller honning. Tilsæt melet af to-tre gange og rør med en ske. Når omkring halvdelen af melet er tilsat, kommes saltet i. Når dejen ikke kan røres med ske længere, æltes den færdig i hånden. Lad dejen hæve 2-3 timer (dobbelt størrelse), i en skål dækket med film eller et vådt viskestykke, så overfladen ikke tørrer ud. Ælt dejen godt igennem, ved at strække den ud med håndroden og folde den sammen flere gange. Dette for at bearbejde glutensproteinerne. Form dejen til et brød og dæk den med vådt viskestykke eller film igen.Lad den hæve yderligere 2-3 timer. Stil Römertof'en i blød, både top og bund, i mindst 10 minutter. Tøm den for vand og lad den varme op med ovnen, fra ovnen bliver tændt. De kan ikke tåle bratte temperaturforandringer. Indstil ovnen på 250 grader, når ovn og Römertopf er varmet op, lægges brødet i og låget lægges på. Giv brødet 30 minutter med låget på, og evt. 15 minutter uden låg, hvis det ikke er brunt. Ellers skal det også have låg på, de sidste 15 minutter. Brødet 'hældes' ud på en bagerist og køler ned. Når Römertopf'en skal være så varm, er det for, at brødet ikke sætter sig fast i bunden. Brødet bliver ikke brændt og skal højst sandsynligt have den sidste tid i ovnen med låg.
* Man kan lade dejen hæve i køleskab en dag, d.v.s. i tid til, at man kan lade det efterhæve 2 timer og bage 3 kvarter til det skal servers. I dette tilfælde bruger man kun en gærmængde svarende til en ært. Det bliver brødet kun bedre af. Man skal ikke ælte, hvis man bruger denne metode, da den lange hævetid gør det ud for æltning. Bare sørg for, at alt melet er vådt. Ellers er processen den samme.
Anne
Hej Anne,
SvarSletJeg har netop bagt dette lækre brød idag. Har lige et par spm... Melmængden kunne jeg ikke få til at række. Jeg puttede mere i (end de 625g) inden første hævning for at kunne ælte med hånden. Inden anden hævning var det blevet meget klæg igen, så jeg brugte mere mel for at kunne ælte som beskrevet. Da det så havde hævet anden gang, og jeg skulle have det over i Römertopf var det igen utrolig klægt, så det lykkedes kun med besvær at få dejen skrabet/trukket af bagepapir og film (med en del dej til spilde). Så spm er om jeg skulle have brugt endnu mere mel?
Efter bagning sad bunden fast i Römertopf. - Tænker du, at det skyldes, at den ikke var varm nok, da dejen kom i? Eller fordi den ikke har stået på en plade men på en rist, og derfor måske har fået mere varme i bunden? Eller skulle brødet have kølet lidt af, inden det kom ud på en rist? Mht sidste mulighed så var det nemlig ret let at få den del af, som ikke var blevet taget/skåret ud inden middagen.
Når alt dette er skrevet, så var det virkelig et lækkert brød med en utrolig god skorpe - så TAK;-)
VH Kirstine
Hej Kirstine, tak for din respons :-) . Der er stor forskel på glutenindhold, i forskellige meltyper, og dermed stor forskel på, hvor meget væde, melet kan optage. Jo mere klæg en dej er, jo bedre bliver det færdige brød. Men det skal også være til at håndtere dejen. Når man langtidshæver, skal man ikke ælte, men bare sørge for, alt melet er vådt. Så kan det være rigtig svært at vurdere om der er mel nok i. Mit råd kan kun være, prøv dig frem, det lyder heldigvis til, det lykkedes for dig.
SletDen eneste grund til brødet har siddet fast i bunden af din Römertopf er, at den ikke har været varm nok. Den skal være så varm, at bunden danner skorpe med det samme, så hænger det ikke fast. igen er der stor forskel på ovne, jeg har været nødt til at købe et eksternt ovntermometer, for at regne temperaturen ud i min ovn, den er helt hen i vejret, i forhold til, hvad man stiller termostaten på. Og undskyld mit sene svar, men jeg har været offline i sommerhus, i påsken :-)
Håber det var til hjælp, ellers må du vende tilbage.
Mums! Et lækkert brød der bliver af opskriften. Mange tak. :O)
SvarSletSelv tak, Susse :-) Og ja, det bliver rigtig godt, hver gang :-) Vh Anne
Slet