Pasta er et vidt begreb, men der er alligevel nogle generelle regler. Når man køber tørret pasta, skal man holde øje med pastaens udseende. Den skal se ru ud, så er den tørret langsomt, og sauce kan bedre hænge ved, når pastaen er kogt. Den må ikke have farveforskelle, altså pletter så den ser lysere ud nogle steder. Det betyder, at pastaen er hugtigtørret og dermed nemmere klistrer sammen under kogning, og der kan ikke hænge sauce ved den kogte pasta. Pasta kan være forskellig farvet, som tricollore pasta, det er ikke det, der menes med farveforskelle. Det man farver pasta med er spinat, tomat og blæksprutte blæk.
Pris og kvalitet hænger ikke altid sammen, jeg har oplevet udmærket billig pasta, dog aldrig dårlig dyrere.
Mængden af pasta man skal bruge afhænger af flere ting. På emballagen står næsten altid 100 g/person. Når vi spiser 4 personer, koger jeg 500 g, når pastaen er hovedingrediensen, som i carbonara, f.eks. Man skal regne med, at tørret pasta vejer dobbelt, når det er kogt. Frisk pasta suger ikke meget vand, så det vejer stort set det samme ukogt som kogt.
Kog altid pasta i rigeligt vand, rigtig meget vand! Kom tilsvarende salt ved, det meste af saltet bliver i vandet, og usaltet pasta smager ikke af meget. Til en 5 l gryde, som jeg altid koger pasta i, bruger jeg 3 spiseskefulde salt.
Man kan forholdsvist nemt selv lave pasta. Har man en pasta maskine er det nemt at lave lasagneplader, fettuccine og tagliatelle. Har man ikke pastamaskine, kan man også lave de tre former. Man ruller dejen meget tyndt ud, og skærer den til lasagneplader, eller ruller den løst sammen og skærer skiver, i bredde med den pasta man ønsker, så har man fettucine eller tagliatelle. Dejen laver man af 100 g mel og 1 æg, altså 1 æg/100 g mel, man skal bruge 300-400 g mel til pasta til 4 personer. Der findes deciderede pastamel typer i de fleste velassorterede supermarkeder. Det er fintmalet durumhvede.
Anne
Ingen kommentarer:
Send en kommentar